středa 5. října 2016

STROM MĚSÍCE ŘÍJNA - JEŘÁB

V MĚSÍCI ŘÍJNU BUDEME CESTOVAT ZA MOUDROSTÍ STROMU, JEHOŽ PLODY JISTĚ VŠICHNI ZNÁTE. JSOU TO JEŘABINY.
JEŘÁB NÁM ZDOBÍ PARKY, ALEJE I CESTY SVÝMI KRÁSNĚ ZBARVENÝMI LISTY, ALE I MALÝMI TRSY ČERVENÝCH PLODŮ. JEŘABINY JSOU JAKO MALÉ BAREVNÉ KORÁLKY, KTERÉ MNOHDY ZŮSTÁVAJÍ NA STROMECH I V ZIMNÍM OBDOBÍ, KDY JE POKRYJE ZIMA MRAZIVÝM KABÁTEM.

AČKOLIV NEJČASTĚJI VIDÍME PLODY ČERVENÉ, JSOU I DALŠÍCH BAREV, A TO BÍLÉ, ŽLUTÉ, RŮŽOVÉ NEBO ORANŽOVÉ. ZÁLEŽÍ NA TOM, O JAKÝ DRUH STROMU ZROVNA JDE. PLODY TOHOTO STROMU SE VYUŽÍVAJÍ NAPŘÍKLAD ....

VÍTE TO?
MY TAKY JEŠTĚ PŘESNĚ MOC NE, ALE BRZY NA TOM BUDEME LÍP. :-)



Jediné, co víme je, že jeřabiny se používají například k výrobě marmelád, džemů nebo kompotu. Pochutnává si na nich nejen člověk, ale na chuť jim přicházejí především ptáci, kteří se zároveň přirozeně postarají i o to, aby stromy rostly ve volné přírodě. V přírodě totiž vyklíčí semena až potom, co projdou jejich zažíváním.
Plody mají i léčivé účinky. Z květů se vyráběly různé čaje proti kašli, kůra se užívala k barvení a louhování. Pevné dřevo se používalo k výrobě nábytku, násad a rukojetí pro nářadí.

A jak jeřabiny skutečně chutnají? To Vám povíme, jakmile je sami ochutnáme.
S jakou moudrostí nás JEŘÁB seznámí? Kdo by o něm mohl vědět nejvíce?
...Zeptáme se! :-)

a mezitím:

-ochutnáme čaj v třídní čajovně
-ochutnáme marmeládu při společné snídani s knihou
-vyrazíme do přírody a obejmeme kmen
-nasbíráme plody a pustíme se do sušení
-z plodů vytvoříme i podzimní dekoraci
-nezapomene ani na výsadbu a tento měsíc na DEN STROMŮ se postaráme o výsadbu tohoto nádherného skvostu našich parků, alejí a cest :-)





Žádné komentáře:

Okomentovat