pondělí 23. března 2020

UČÍME SE DOMA - aneb Jak to u nás doma vypadá?

S ohledem na situaci, která poněkud změnila život nám všem, nám v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než společně komunikovat přes všechny možné dostupné komunikační kanály. :-) Prostě jsme si poradili i tak!

Na začátku každého týdne jsou rozeslány týdenní plány s plánem učiva na konkrétní týden, s doplňujícími informacemi, kde se uslyšíme, co a kam si pošleme.
Na každém z nás je, jak si svou práci rozvrhne, který den se bude čemu věnovat. Někteří jsou na místech, kde třeba nejsou takové možnosti, aby s námi komunikovali více, ale i tak se snažíme, abychom o sobě věděli. :-)


A CO JSME DOMA DĚLALI?
JAK JSME TO VŠECHNO PROZATÍM ZVLÁDLI?
A CO....kdybyste raději jen pokračovali ve čtení.

Pokud tedy máte čas, chuť a jste alespoň trochu zvědaví. :-)

Jedna z našich činností spojená s domácím učením a jarem, bylo připravit a následně pozorovat klíčení fazolí. Nejprve bylo nutné promyslet si pracovní postup a vše zaznamenat.

Každý si musel vytvořit svůj pozorovací arch, do kterého postupně zapisoval, co se vlastně kdy děje... Každý si svůj arch vytvořil podle svých představ.


Jak to někde vypadalo? Několik málo důkazů je možné k nahlédnutí...




..někteří jeli ve velkém... :-)







A někteří se do toho pustili i takto originálně. A sdílejí svou radost i s ostatními...



Někteří v naší učební skupině měli vyzrát i nad Sonobovou krychlí a pustit se do jejího složení dle návodu.


 Je možné, že se pro Vás může stát Sonobova krychle téměř takovou menší závislostí. :-) Neboť den, bez toho, aniž by si někdo jednu krychličku nesložil, zřejmě nestojí ani za to. :-)
Tady máte jeden krátký příběh o krychli.






Nejen krychle, ale i stavby z různých stavebnic.



Důležité je najít chvilku i na nějakou knihu nebo zajímavý příběh. Knihovny jsou zavřené a mnozí si již nyní stěžují na to, že možná za chvíli nebudou mít ani co číst. Proto je možná na místě najít cestu i k audio knihám, e-knihám apod. Tento týdne to byl Mikuláš a jeho nezapomenutelné průšvihy, možná ho někteří znáte také. Následně bylo úkolem vytvořit několik tvrzení pro aktivitu ANO - NE.


.. a navrhnout například obal pro knihu..



A vzhledem k tomu, že budeme doma následně poměrně dlouho, nezbývá než své čtení zaznamenat pomocí čtenářských metrů a následně vše spočítáme. Určitě budeme mile překvapeni nad tím počtem, že?! Podoba záznamu a zpracování, výroba metru je na každém z nás...








Umíme být kreativní, že?! :-)

Mnohdy nezbývalo nic jiného než usednout ke stolu, vzít si učebnici, sešit, encyklopedii či cokoliv dalšího, co bylo nutné k další práci.






 Mnohdy stolu v pokoji nebylo třeba, podařilo se nám i trochu nadýchat čerstvého vzduchu.



Procvičovat učivo nemusíme jen při psaní do pracovních sešitů, můžeme si poradit i jinak. Pokud stojíte o nějakou nabídku, stačí se jen podívat...







A co ještě můžete doma dělat?



 ..třeba i pozorovat okolí...



...a nebo rovnou vyrazit ven!


Tak tohle je jen několik málo střípků z našeho učení ve svých domovech. Máme toho zdokumentováno mnohem více, ale vše se sem ani dát nemůže. :-(
Možná zde najdete nějakou inspiraci na to, jak se vypořádat s učením se doma. :-) 
Pokud ano, tak nás to jen potěší...



Žádné komentáře:

Okomentovat