středa 13. října 2021

VÝPRAVA ZA POZNÁNÍM - aneb Co je vlastně SAD?

Tak zase po letech jsme opět začátkem PODZIMU zavítali do blízkého sadařství v Bříství. Za poznáním není nutné jezdit na druhý konec světa, mnohdy je jen kousek od nás, aniž bychom si to uvědomovali. 😉

Vždy je nám tak příjemně. Ani čas nic nezměnil, možná všem přidal několik let na víc a mnohým i kil 😏, ale nic nenadchne víc, než vstřícnost, zájem a prostředí, které všem SADY BRÍSTVÍ nabízí. Už teď víme, že naše kroky opět zamíří zpátky. 

Víte, kde SADY BŘÍSTVÍ najdete? Kdyby přeci jen ne, tak ...někde tady...http://bristvi.cz/

 

CO VŠECHNO JSME SE DOZVĚDĚLI?

CO JSME VIDĚLI?

A KDE VŠUDE JSME VLASTNĚ BYLI?

...tak na řadu podobných otázek najdete odpověď HNED, jakmile budete pokračovat ve čtení... 👍😉

Než jsme vůbec do sadu vyrazili, tak jsme se pokusili představit si, jak to vůbec v takovém sadu vypadá, co tam najdeme a vlastně i koho tam najdeme. Věřte nebo ne, mnozí z nás vůbec nevěděli ani netušili, co vlastně sad je, natož co nebo koho tam najdeme.... 👀
Nyní už víme, že není nutné jezdit na druhou stranu světa, abychom poznali. 
Vždyť velké poznání je takový kousek od nás. 


Prošli jsme se sadem s paní "sadařkou" nás provedla některými jeho uličkami. 

Vyšlo nám i počasí, tak to bylo poměrně fajn. 

Dostali jsme odpověď na řadu otázek, například ...

  • co je to sad...
  • jaká je historie místního sadu
  • jakým způsobem se o stromy pečuje
  • kdy a jak se sklízí jablka
  • jaké odrůdy jablek zde mají a kolik jich vůbec existuje
  • jak se po sklizni jablka skladují 
  • co je potřeba všechno o pěstování stromů vědět.... 
 
Taková krása byla všude kolem nás. 👀👍





V sadu se sklizeň jablek neobejde bez člověka. Veškeré práce se zde dělají ručně. Měli jsme možnost vidět, jak to všechno probíhá, a to zcela v přímém přenosu. 😉👍

Představte si, že i toto "přibližovadlo" troubí...😁

 
Měli jsme možnost vidět, do jakých speciálních košů se jablka sbírají a samozřejmě nejen to, každý si mohl správným způsobem a pod odborným dohledem jedno jablko sklidit. Byli jsme natolik úspěšní, že nám byla nabídnuta i brigáda. 💪Tak prý až budeme na druhém stupni, máme se ozvat....no, máme o čem zase přemýšlet, rozhodně to špatná myšlenka není.💭






Ze sadu jsme zamířili rovnou do chladících boxů, kde se speciálním způsobem, a to pouze zachlazením (bez chemických úprav) jablka skladují. Sami jsme na vlastní kůži zažili, jaké je to na chvíli být takovým jablkem.... 😊 a jestli si správně pamatujeme, tak se jablka dále skladují v teplotě snad kolem -2 °C.

 
Na samotné prodejně, kam se můžete vypravit i VY, následovalo velké rozhodnování, neboť jsme se měli rozdělit do skupin podle toho, jaká jablka nám chutnají, zda máme rádi sladší nebo nikoliv. No, tak to pro mnohé zrovna jednoduché dvakrát nebylo, ale nakonec jsme zvládli i tohle.

 
No a potom jsme už jen vybírali a ochutnávali. 👍

 
Neuvěřitelné ...DITA JE VŠUDE! 😂👍

 
Odjezdem do školy však nic neskončilo. Společně jsme ještě pomocí 4 rohů (reflexní metody) zhodnotili, jaké to vlastně pro nás na výpravě bylo a co všechno nám to přineslo...



 
Stejně tak nekončilo nic ani odpolednem ve školní družině, protože jsme pořád byli plni nejen vůně jablek, ale i jejich chuti, nezbývalo nic jiného, než vše přichystat a pustit se do pečení.👍
 








 
A někteří jeli ve velkém... 💪 ...ochutnávka v sadu, pečená ve družině a ...


...ještě jablečná svačinka od maminky.... 😂👍👌

Tak takhle nějak to dopadne, když se někam vypravíme. 

NAŠE PRVNÍ VÝPRAVA TOHOTO ŠKOLNÍHO ROKU a doufejme, že ne jen tak poslední.

Žádné komentáře:

Okomentovat