sobota 22. dubna 2017

STROM MĚSÍCE DUBNA_DEN ZEMĚ A NÁŠ DUB

Naším stromem pro měsíc duben je DUB LETNÍ. Díky rodičům Mikoláše, kteří nám darovali malý dub, který jsme měli možnost na DEN ZEMĚ zasadit, jsme mohli dopřát planetě Zemi další nádech s vůní stromů. Ve spolupráci s vedením obce Nová Ves jsme vysadili dub v blízkosti bývalého lomu.

Duby jsou dlouhověké stromy, které rostou poměrně pomalu. Kůra těchto stromů bývá hluboce brázditá. Plodem dubu je žalud. Plody dozrávají v prvním nebo až v druhém roce. Žaludy se živí řada savců, mezi které patří například prase divoké, plši či veverky. Duby poskytují potravu i různým druhům hmyzu. Listím se živí housenky různých druhů denních i nočních motýlů. V živém dřevě se vyvíjejí larvy dubového tesaříka, o kterém jsem si četli v knihách od spisovatelky Jitky Vítové (Květuška a tesařík, Květuška hledá tesaříka). Nyní se těšíme na vydání dalšího, tedy třetího dílu o Květušce. :-) O vydání všech knih se postaralo nakladatelství dětské knihy Thovt.

PROČ JSOU DUB OZNAČOVÁN JAKO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ STROM SEVERNÍ POLOKOULE?
K ČEMU SE VYUŽÍVAL PŘI LÉČITELSTVÍ?
S ČÍM JE SPOJENA SYMBOLIKA DUBU?

Na vše najdete otázku níže. :-)
A pokud chcete vědět, jak jsme si poradili i s jeho sázením, stačí jen rozkliknout a pokračovat ve čtení. :-)


Duby jsou díky kvalitě svého dřevě jedny z nejdůležitějších stromů severní polokoule. Dubové dřevo je tvrdé a velmi trvanlivé. Po staletí se používalo k výrobě trámů, podlah, nábytku i sudů. V bylinném léčitelství se využívá zejména mladá kůra dubu letního, která se získává na jaře z větví a tenkých dubových kmínků. Podává se při průjmech a zánětech trávicího ústrojí.

Dub díky svému dřevu a dlouhověkosti je symbolem síly. Dubové háje byly posvátnými místy Keltů. Dub je napříkald národním stromem Německa, Velké Británie, Spojených států, Lotyšska, Litvy.

Takhle nějak jsme se postarali o to, aby se dubu dařilo i ve volné přírodě! :-)
Určitě budeme jeho život pravidelně sledovat a podporovat jeho růst.


































Žádné komentáře:

Okomentovat