pondělí 7. listopadu 2016

STROM MĚSÍCE LISTOPAD - JAVOR


NAŠE CESTA ZA MOUDROSTÍ STROMŮ JE PLNÁ NEZAPOMENUTELNÝCH OKAMŽIKŮ. KAŽDÝ MĚSÍC MÁ SVÉ OSOBITÉ KOUZLO. RÁDI BYCHOM SE S PODZIMEM ROZLOUČILI STROMEM, KTERÝ SVÝMI JEDINEČNÝMI BARVAMI ZDOBÍ PODZIM V LESE, PARKU ČI U VÁS NA ZAHRADĚ. SVOU PALETOU BAREVNÝCH LISTŮ OHROMÍ VŠECHNY KOLEMJDOUCÍ, KTEŘÍ SE VŽDY NEZAPOMENOUT OHLÉDNOUT A OBDIVOVAT JEHO KRÁSU. 
UŽ VÍTE, O JAKÝ STROM SE JEDNÁ?

JE TO JAVOR.

Javor je vzrostlý opadavý strom. Některé druhy mají slabší vzrůst, nebo jsou nižší a nebo existují i keřovité druhy. Před naší školou, přímo pod okny naší třídy, jich několik roste. Již několikrát jsme krásu listů tohoto stromu obdivovali.Mnozí se při pozorování zaměřili na velikost listů i jejich barvu, jiní zase na kmen a korunu. rozhodně je na co se dívat!

A NA CO SE ZAMĚŘÍME TENTO MĚSÍC MY?


Nejen, že se pustíme do výtvarných a rukodělných činností, při kterých využijeme javorových listů, ale zároveň ochutnáme javorový sirup, který je přírodním sladidlem. Získává se nejčastěji z mízy javoru cukrového nebo černého. V zimě, kdy stromy spí, se vyvrtají do kmenů stromů díry a v období, kdy mrazy poleví, se do věder sbírá míza vytékající z ran. Zahušťuje se tepelnou úpravou.
VĚDĚLI JSTE O TOM?



Pro nás to byl jeden velký objev. A ještě řada dalších objevů při loučení s podzimem na nás jistě čeká. :-)

PŘEJEME I VÁM PŘÍJEMNÝ ZBYTEK PODZIMU!


Žádné komentáře:

Okomentovat