neděle 9. září 2018

CESTA ŽELVY_ADAPTAČNÍ KURZ

Vyrážíme společně na CESTU ŽELVY. První dny se odehrávaly v duchu her, diskusí, sdílení prázdninových vzpomínek, sebereflexe a vymýšlení různých strategií, které nám společně následně pomohly splnit zadané úkoly.
Na přiložené fotografii je naše želva BLAŽENA, která s námi bude trávit celý školní rok v naší třídě. Je tak malinká! :-) A hlavně není tam sama. :-)


První týden jsme si ve škole skutečně užili, ačkoliv si možná v tuto chvíli ani na všechno nevzpomeneme, přesto něco s Vámi sdílet rádi budeme. :-)
Stačí jen pokračovat ve čtení.....

Bylo toho tolik, na co se každý chtěl zeptat, proto jsme dostali možnost položit komukoliv otázku, na kterou nás zajímala odpověď. Nalepili jsme si na nějaké místo na těle velkou bílou samolepku a pustili jsme se do lovu našich jmen. Jestliže jsme položili někomu otázku a získali odpověď, zapsali jsme tomu druhému na jmenovku jedno z písmen jeho jména.





Dále byla na řadě naše BEDNOLETKA, kterou doma každý naplnil svými prázdninovými vzpomínkami. Bylo nutné vybrat jednu věc, kterou každý přenesl do družiny. Všichni jsme se potom vydali na průzkum a odhalování, komu vlastně prázdninová vzpomínka patří. 



Samozřejmě v našich BEDNOLETKÁCH nebyla jen jedna prázdninová vzpomínka, ale bylo jich tam hned několik, proto jsme ještě umožnili ostatním nahlédnout do našich vzpomínek a v případě potřeby se na každého obrátit s dotazem, otázkou. :-)





K další aktivitě 4 ROHY jsme se museli rozdělit do skupin. V každém ze čtyř rohů byla vždy zapsána nějaká otázka, na kterou jsme museli všichni ve skupině odpovědět.






A vzájemné předávání dárků, to bylo teprve taky něco. :-) Museli jsme si vzájemně předat dárky pomocí pantomimy. Mnohdy bylo velmi obtížné poznat, co nám vlastně druhý daroval. :-)
Po obdarování sedmi spolužáků jsme si povídali o tom, který dárek nás zaujal, překvapil nebo udělal velkou radost. Společně jsme diskutovali o tom, co by nám mohlo příště pomoci lépe poznat, o jaký dárek se vlastně jedná.





CESTA ŽELVY pokračovala podle  barevného rozcestníku. Všichni jsme obdrželi pracovní list s uvedenými cestami a ve dvojicích jsme se vydali po cestách naší školou. Každá barevná cesta končila na jiném místě školy, kde jsme měli zadán společný úkol. Samozřejmě ani barevná cesta nebyla jen tak. Před jejím začátkem jsme obdrželi zadání, jak by měla cesta vypadat, co všechno musíme cestou sdílet, vykonat apod. :-) Jednalo se o sedm cest a pokaždé nám společníka musel dělat někdo jiný.




Konec jedné cesty byl například v kanceláři pana ředitele. To byl zážitek, sednout si v kanceláři do křesla. :-)




 Další cesta končila na kostkách v atriu školy a měla poměrně složitý návrat. Mnohým se vrátit nepodařilo. :-)




 V tělocvičně probíhalo například po diskusi vzájemné obkreslování těl.



Jedna z cest vedla i na školní hřiště.


Ve školní družině bylo nutné nahlédnout do knihovny a vzájemně sdílet čtenářské zážitky.



A nejoblíbenější cesta vedla do kabinetu, kde na každého cestovatele čekal čaj a téma k diskusi. :-)


A CO VENKU? Taky to stálo za to! :-)
Hru AKTIVITY jistě znáte, tak my jsme si ji zahráli v poněkud specifické variantě. Vidět je to jistě i z těch fotek. Jen škoda, že nahlas nemluví. :-)








A co teprve skupinové "zvedačky". :-)
Vypadá to jednoduše, ale zas tak jednoduché to není. Někteří s tím měli neskutečné potíže, ale nakonec jsme to opět všechno zvládli. Vzájemně jsme si předávali různá doporučení, abychom si to usnadnili a povedlo se! Dobrá rada nad zlato, vždyť to znáte! Víc hlav, víc ví!





...psaní slov z vlastních těl....



..společný přesun celé skupiny parkem...




...CESTA ŽELVY BLAŽENY je u konce a MY nyní už jen vzpomínáme na to, jak se nám první cesta vydařila. Byli jsme rádi, že jsme zase spolu. A náš nový spolužák první tři dny ve škole ohodnotil: "Tak tohle je ta nejlepší škola na světě!" :-) Jsme MOC rádi, že se mu u nás líbí!

Žádné komentáře:

Okomentovat