úterý 31. března 2020

UČÍME SE DOMA - aneb Jak to u nás vypadá? 2

Máme za sebou druhý týden, kdy se UČÍME DOMA a zároveň i na DÁLKU. Každé pondělí dorazí elektronická zásilka s týdenním plánem se zadanou prací na celý týden, kterou se učíme především sami rozvrhnout, naplánovat tak, abychom vše stihli do pátku, neboť víkend je jen náš! :-)

V tuto chvíli se podařilo všem, abychom byli schopni spolu komunikovat, sdílíme svou práci, radíme si a stejně tak si posíláme řadu vtípků a fotek. Pro některé z nás je to možnost objevit i nová přátelství. :-) Velkou radost máme i z toho, že můžeme sdílet i s Ditou. Mnohdy potěší i smajlík nebo přání dobrého rána nebo krásných snů. :-) Máme pořád pocit, že je s námi a že jsme spolu! :-)

A JAK TO BYLO TENTO TÝDEN DOMA?
CO JSME ZVLÁDLI A CO JSME SI UŽILI?
Z ČEHO MÁME RADOST?
CO SE NÁM PODAŘILO?
A ...

Součástí zadané práce je procvičování probraného učiva v pracovních sešitech, učebnicích, ale samozřejmě nejen to. Co všechno si na nás Dita vymyslela? A jak jsme si s tím poradili?
Koukněte dál. :-)





Některým z nás dělají zároveň i společnost mladší sourozenci. 
Není to vždy taková idylka.


Nevyužít příjemných slunečních paprsků by byla velká škoda, ne..?!


--společnost může dělat místo mladšího sourozence i malá beruška. :-)


.Důležité je zaznamenávat i své individuální čtení a pořádně protáhnout čtenářský metr.



Učivo procvičujeme i na počítači, ať už jde o matematiku, český jazyk nebo ...


..třeba i čtení. Zkoušeli jste někdy KARAOKE ČTENÍ?  Pokud ne, tak vyzkoušejte. 


Kde a jak se můžeme všude doma učit? Tak o tom bychom Vám mohli všichni vyprávět, ale zachytit, jak vlastně těžká a únavná práce to je, tak to se podaří jen někomu. :-)



Každý týden se objeví i nějaké návodné video, jak si můžeme doma procvičovat učivo.
Třeba jej využijete nejen pro vlastní práci, ale třeba se ve vás zrodí nějaká myšlenka, nápad, jak zase něco jiného v podobě takového videa nabídnete ostatním. :-)

 

Snažíme se také komunikovat přes některá média. 
Sdílíme nejen své radosti, ale i výstupy zadané práce. Je to pro nás velký zážitek a učíme se teprve takto společně komunikovat. Snažíme se dodržovat určitá pravidla nezbytná pro funkční komunikaci. Jistě v tom budeme stále lepší a lepší. :-)




Pokračovali jsme v pozorování klíčení našich fazolek nebo jiných luštěnin. Záznamy provádí každý sám, dle své vlastní představy. Některým se dokonce klíčení nevydařilo. Čekali a čekali a klíček nikde. Trpělivost došla, a tak se pustili do nového klíčení. :-) A pozor! Již s úspěchem.... :-)

Tady je zřejmý posun v klíčení jednotlivých fazolek, podívejte se!


Tady už roste hotová zahrádka, že?!


Někteří se pustili již do sázení.


A tady máte možnost vidět zachycený celý proces klíčení a růstu. :-)


Samozřejmě, že se nám "MALÝM ZAHRADNÍKŮM" daří všem, ale kdybychom měli sdílet všechno, nevydrželi byste. Nejen to množství, ale především to, jak jsme dobří! :-)

I malí zahradníci rádi dělají druhým něco pro radost a v těchto chvílích, kdy je to možná obzvlášť důležité, byla naším dalším úkolem příprava snídaně. Co všechno jsme "ukuchtili"? 









Někteří zdokumentovali i své čtení a "snídaňové otázky". Úkolem totiž nebylo jen připravit něco dobrého k snídani, ale ...

SPOLEČNÁ SNÍDANĚ
-zpříjemni rodičům/prarodičům či komukoliv jinému, s kým zrovna jsi, jedno ráno v týdnu a připrav pro něho/ně malou snídani
-sepiš seznam potřebných potravin, který jsi k přípravě snídaně potřeboval/a
-povídejte si třeba o knihách, pověz rodičům o tom, jaké knihy rád/a čteš a zeptej se jich, jak to mají se čtením oni: Jaké knihy v dětství? Na kterou knihu nikdy nezapomněli? Zda je bavilo čtení ve škole? Jestli chodili do knihovny? 
 A měli svou knihovnu i doma?

-a pokud budete mít chvilku, přečti svým rodičům kousek z knihy, kterou máš zrovna rozečtenou







Opět nadšený mladší sourozenec, který si nemohl odpustit nedělat takové vydařené kousky. :-) 
Všem doma jistě chutnalo.


A tady i dokumentace pomocí krátkého videa. :-) Takové příjemné ranní překvapení pro mamku.



                                   Pro velký úspěch zopakováno...kdy se to stane znovu? :-)



Možná, že se takové snídaně nebo jiné podobné chvilky budou opakovat častěji. Vždyť musíte uznat, jak jsme se s tím vypořádali. Pro mnohé z nás viditelný zážitek, ne?! Kdybyste třeba chtěli najít nějakou další inspiraci, můžete kouknout třeba i sem: 




Myslet na své zdraví bychom neměli jen nyní, ale některé "zdravé" myšlenky i přístup k životu bychom si měli ponechat na vždy. A co je pro nás ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA?




I teď se snažíme nejen dbát o zdravé stravování, dodržování pitného režimu a dostatečného množství spánku, správných hygienických návyků i sportování (ačkoliv možná sportujeme nyní v omezené míře). A na co je vhodné myslet, je i trávení volného času  v přírodě. 
Takhle nějak se snažíme být nyní i venku...
A nejen to, mnohdy i nevydržíme a fotíme! :-)



Řadu úkolů můžeme použít i do našich JARNÍCH DENÍKŮ POZNÁNÍ. Takže i v těchto současných podmínkách můžeme využít svá pozorování a úkoly, abychom mohli deník v červnu odevzdat s potřebnými záznamy.






Tak tohle jsou jen útržky toho, co se všude u nás dělo tento týden. A co bude dál? Už teď věřte tomu, že je, na co se těšit. Určitě Vám dáme vědět a necháme Vás nahlédnout do našich domovů. :-)

Vše, co vidíte je sdíleno se souhlasem nejen hlavních aktérů, ale i rodičů. DĚKUJEME!

Žádné komentáře:

Okomentovat