pondělí 6. dubna 2020

UČÍME SE DOMA - aneb Jak to u nás vypadá? 3

 Jsou tu další zprávy z domova. Je za námi další týden našeho UČENÍ DOMA. A nám to připadá jako nekonečný příběh. Možná, že se během letních prázdnin nevidíme delší čas, ale zase máme možnost prožívat chvíle doma úplně jinak. Jezdíme po výletech, na dovolené, letní tábory, ale nyní je prostor našeho společného bytí poměrně omezený. :-(
Každý z nás se s tím vypořádává po svém a ..

JAK VLASTNĚ ZVLÁDÁME PLNIT ZADANOU PRÁCI?
CO NÁM UČENÍ SE DOMA PŘINÁŠÍ A CO NÁM ASI BERE?
NA ČEM JSME PRACOVALI DALŠÍ TÝDEN?

...no, myslíme si, že nyní nejen překvapíme Vás, ale že jsme překvapili i sami SEBE! :-)




JAK VLASTNĚ ZVLÁDÁME PLNIT ZADANOU PRÁCI?
Jsou mezi námi velké rozdíly, někteří z nás se dokázali s danou situací vypořádat, pravidelně hned v pondělí zasednou k práci a snaží se zodpovědně splnit vše, co bylo zadáno. Někdo potřebuje větší podporu a pomoc ze strany rodičů nebo Dity. Někteří téměř nepracují vůbec. :-(

CO NÁM UČENÍ SE DOMA PŘINÁŠÍ A CO NÁM ASI BERE?
Co všechno nám může přinést? Určitě zažívat plno situací se svými blízkými, které jsou natolik specifické, že bývají i komplikované. Ale jsou i tak jedinečné! :-) Někteří z nás se více ponořili do využívání různých informačních, mediálních zdrojů ke svému učení. Dokáží sestříhat videa, natáčet je a přemýšlet o tom, co by bylo vhodné vůbec natočit. Využívají i média k procvičování učiva nebo k získání nových informací. Někteří z nás poprvé takto komunikují se svými spolužáky, Ditou. :-) Někdo je rád, že může pracovat na práci především samostatně, rozvrhne a naplánuje si své učení podle vlastního zájmu, času, potřeby a chuti. Na druhou stranu máme možnost více rozvíjet své dovednosti související s procesem vlastního učení: plánování, zodpovědnost, dokončení práce, využívání různých vzdělávacích strategií a individuálních cest vlastního učení. Pracovali jsme na takových úkolech, které by před námi možná ani nebyly, kdyby nebylo to, co je....

Vše je však velmi individuální, záleží na způsobu života každého z nás. Možná se pro některé příliš moc nezměnilo. Možná, že pro někoho až příliš, s čím se nyní musí po svém vypořádat...vše má však jistě nějaký význam... Život kolem nás se možná trochu zpomalil, ale nezastavil..
Vždyť koukněte.. :-)

..čas na šití a dokonce roušky :-)



..čas na společné vaření...



(Více inspirace například v knize: Vaříme s dětmi pro děti od Petry Novotné)

...čas na společné trávení času venku..



A co nám to asi bere? Mamku nebo taťku jako mamku a taťku, ze kterých se na půl úvazku stali i učitelé, asistenti, poradci. :-) Zřejmě více interaktivní komunikace s vrstevníky, ať už související s učením nebo s čímkoliv jiným. Bere nám to volnost pohybu a trávení volného času, na který jsme byli zvyklí. 

několik školních vzpomínek..
















NA ČEM JSME PRACOVALI DALŠÍ TÝDEN?
Každý po svém... :-)

..Někdo s viditelným zaujetím a mnozí se raději nechtěli koukat..



Každopádně jsme se do toho každý nějak pustil. Na čem jsme pracovali? Pokračovali jsme například MĚSÍCEM KNIHY, a to Babiččiným vyprávěním. Nejprve jsme se podívali na https://decko.ceskatelevize.cz/babiccino-cteni. Každý se mohl podívat na jakékoliv vyprávění herečky Daniely Kolářové, zhodnotit jej a pokusit se podobné vyprávění natočit. 

A takhle nějak to dopadlo...





A tady několik vyprávění...pokud máte chvilku, příjemně se usaďte, uvařte si k tomu čaj nebo kávu a poslouchejte "naše babičky". :-)















Následovalo také psaní dopisu babičce a dědovi o tom, jak to nyní vypadá u nás doma, jak se UČÍME DOMA. :-) Samozřejmě jsme měli dodržet určitá kritéria pro psaní dopisu.





Průběžně věnujeme čas i čtení knih. Každou přečtenou knihu zaznamenáváme do DENÍKU ČTENÁŘEPravidelně čteme ze svých knih a zaznamenáváme do čtenářského metru.




Vyklíčené fazolky bylo nutné dosázet...



..někteří rovnou dokumentovali do svých JARNÍCH DENÍKŮ POZNÁNÍ.. :-)



..průběžné zaznamenání pozorování do archu, záznamového listu...


Současně se průběžně věnujeme i zdravému způsobu života. V minulém týdnu jsme tvořili informační letáky zachycující jednotlivé oblasti podporující zdravý způsob života. V tomto týdnu jsme se zaměřili na hygienu a správné mytí rukou, o kterém v těchto dnech slyšíme častěji a častěji. Někteří využili možnosti zpracování do podoby letáku...




..někteří do obojího. :-) Podstatné je, že jsme sami chtěli a měli jsme možnost vybrat si formu zpracování. Koukněte na následující videa, určitě se dozvíte něco nového a uvidíte něco, co jste doposud jistě neviděli. :-)











Vzhledem k tomu, že jsme učební skupina žáků 3. - 5.ročníku bývají naše úkoly různorodě. Někteří se například měli zase stát vnímavými pozorovateli svého přírodního okolí a vyrazit na výpravu. Ne každý úkol splnil, ne každý měl možnost vyrazit do přírody. Někteří využili k pozorování i svůj balkon. Proto nyní sdílíme to, co někteří měli možnost zažít, vidět... tak tady je z toho troška.. :-)



..chvilka meditace... :-)






..říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z hřbetu koně, tak proč to nezjistit..






..to je vydařená rodinka, co?! ...




Jak je to s vnímavostí našich pozorovatelů? Co na to říkáte?



Tady něco malého, pro někoho jednoduchého, přesto něčím velmi podstatného.. Možná dnešní doba více nahrává využívání různých možností konkrétních médií, ale na druhou stranu je důležité se umět zastavit a všimnout si. I tím se učíme, aniž bychom o tom mnohdy věděli.. :-)



Vnímavý pozorovatel může mít jak svou rozhlednu, pozorovatelnu i balkon panelového nebo činžovního domu. Co můžeme vidět a pozorovat i z balkonu?...všude je možné něco vidět, pokud to vidět chceme! :-)



Někteří si i v tomto čase vzpomněli na významné výročí související s naší státní vlajkou. Tím dnem byl 30. březen, kdy jí právě bylo 100 let..



 Kdyby někoho zajímalo více, může nahlédnout i sem..

Někteří pozorovatelé dokonce vlivem aprílového počasí měli možnost postarat se i o takovou 
vtipnou záležitost jako TEĎ..


..a POTOM..


..a HLEDEJ ROZDÍLY! :-)

..někdo dokonce vlivem aprílovosti počasí měl možnost zavzpomínat na zimu. :-)


..někdo se již vyhříval na sluníčku a těšil se na pořádné JARO, a to s rozečtenou knihou nebo tabletem..


Pracovali jsme na zadané práci různě.. buď na počítači nebo tabletu, ale i v pracovních sešitech a učebnicích..procvičovali jsme probírané učivo z českého a anglického jazyka i matematiku.




Každý se k výsledku dostal jiným způsobem, využil jiné formy záznamu.







No a jedno sdílení na konec. Máme další přírůstek v želvím klubu. Jedno velké setkání a vytvoření nového domova. Tak přejeme příjemné soužití a řadu nezapomenutelných zážitků. Ať se jim daří!




No .... dalo se na to koukat? :-)


..uvidíme, na co se budeme dívat týden další! :-)

1 komentář:

  1. Moc hezké Dito 😉 koukám že si tam nakonec použila spoustu fotek. A je to moc hezké. S pozdravem Amy🦄

    OdpovědětVymazat