neděle 15. listopadu 2020

UČÍME SE ZASE DOMA I. - aneb BEZPEČNÉ CESTY...

Možná se nyní divíte, proč zrovna v době, kdy jsme pořád téměř doma, je náš další týden o BEZPEČNÝCH CESTÁCH. Ale ani na ně bychom neměli v těchto dnech zapomínat. Nejde jen o silnice, chodníky, stezky a turistické cesty. Možná jde i o mnohem víc. Možná i tím, co zrovna dál uvidíte, pochopíte. Pochopíte třeba i naši společnou cestu, která ačkoliv je mnohdy klikatější a náročnější, než bychom sami chtěli, tak přesto je naše a jsme za ni rádi!

Pokud Vás zajímá, jak bezpečné naše cesty jsou... tak stačí jen pokračovat a tento článek rozkliknout. 👍😋...

Naše domovy se tak trochu chvilkami přeměňují na třídy. 👍😉😏 
Akorát v nich sedíme většinou sami nebo s rodiči, mladšími sourozenci. Snažíme se plnit zodpovědně zadanou domácí práci:

-pracovat s učebnicí a v pracovních sešitech
-psát do písanek a sešitů
-procvičovat probírané učivo online na doporučených odkazech
-sledovat doporučená videa, dokumenty nebo poslouchat audioknihy a vyprávění příběhů
-zpracovávat výstupy ve formě krátkých videozáznamů, zvukových zpráv
-pravidelně číst
-plnit průběžně zážitky a výpravy za poznáním do podzimního deníku

a především se snažíme společně i takhle na dálku přečkat tento čas. 

Najednou si uvědomujeme mnohem více, co všechno pro nás vlastně škola znamená, jak nám chybí spolužáci i učitelé a především nám chybí naše společné chvíle, zážitky a .....
...ten, kdo sleduje naše stránky průběžně, ví, co tím vlastně myslíme.

Jen pro představu, ... takhle nějak vypadají naše domácí učební koutky.








S některými z nás pravidelně pracují i mladší sourozenci, kteří také touží po plnění úkolů, vlastním penálu i sešitech. 😂


Někteří se pouštějí i do poznání neviditelného pouhým okem...


..a někteří si to prostě jen tak užívají. 😉


Samozřejmě, že se snažíme dodržovat pravidla online vyučování, o kterých se v tuto chvíli všude hodně píše. Vždyť je to pořád všechno tak "nové". Čtvrťáci i páťáci online vyučování zažili již na konci minulého školní roku. 
Ale pro prvňáky? 
TOLIK se přeci těšili do školy! 
Mnozí se dokonce doma ptali, jestli tohle už bylo všechno z té školy. 😒 ..tak doufejme, že NE! 


Pravidla online vyučování jsou zdarma ke stažení na níže uvedeném odkazu:


Pro všechny z nás je velmi podstatné čtení. Jsme velcí čtenáři. Prvňáci se těší na chvíli, až si přečtou sami svou první knihu. Až z velkých písmenek rovnou skočí do světa písmen malých. Vždyť knihovny jsou plné takových pokladů a co jich máme i v naší třídě. 👍 Průběžně sdílíme své čtenářské zážitky i úspěchy s ostatními. Jakmile se nám do rukou dostane nějaká kniha, která nás čímkoliv oslovila, hned to musíme říci ostatním. Co kdyby se náhodou líbila i jim? A co kdyby zrovna ta jejich zaujala nás? 

Takhle vypadá čtení některých prvňáků...


Při čtení hláskujeme. Číst se učíme GENETICKOU METODOU ČTENÍ, kdy se nečte po slabikách, ale tzv. po písmenkách, tedy hláskujeme. Snažíme se hláskovat vždy, jakmile je to možné. Teď to ve škole není možné, tak se snažíme aspoň trochu "na dálku"...

A co je na tom všem to nejlepší, tak je to skutečnost, že takhle číst umíme MY, ale naši "páni rodičové" to zas tak dobře neumí. 😊 Oni se ve škole učili číst jinak, než dnes MY. Proto je pro ně naše čtení tak trochu další vlastní školou. Učí se to společně s námi. A někdy nám to jde mnohem lépe než jim! 
To je, co?! To je potom teprve legrace....😂


Někdy se pouštíme již do čtení i náročnějších textů, kde jsou delší slova obsahující písmenka, která jsme se třeba ještě společně neučili, ale už i tak je sami známe. V učebnici jsou takové texty označeny obrázkem sovy. 👍


Prvňáci pro tento týden měli nejen pracovat v učebnici, poslechnout si další vyprávění Zdeňka Svěráka, které vám všem vřele doporučujeme,

..ale i takové pohádkové příběhy vyprávět. Měli si představit, že jsou tatínkem nebo maminkou a vypráví svým dětem pohádku před spaním. No a vzniklo třeba i tohle... 👍
Tak se pohodlně usaďte, najděte si doma nějaké příjemné místo, uvařte si čaj a poslechněte si krátké pohádkové vyprávění. 


Ve škole pravidelně sdílíme s ostatními své čtenářské zážitky, doporučujeme si knihy apod. Proto je součástí naší práce nahrávat zvukové zprávy nebo videa ze čtení a sdílení různých knih, které po přečtení zapisujeme do DENÍKU ČTENÁŘE. Třeba i VY si budete chtít přečíst knihu, která je Vám nyní prezentována. 😉


Samozřejmě nečteme jen knihy, které si sami vybereme, ale čteme i krátké úryvky z knih, které jsou v čítankách nebo jiných publikacích zaměřených na práci s textem. Po přečtení se pouštíme do dalších navazujících úkolů. Tady se třeba jednalo o to, že jsme měli doma něco najít pro postavu z příběhu. Měl to být nějaký předmět, který by se konkrétní postavě líbil a chtěla by ho.


Nebo se například dostaneme při čtení do nějaké konkrétní situace a snažíme se nad chováním jednotlivých postav, lidí zamýšlet. Zamyslet se třeba nad tím, co je nebo není správné, jak bychom tu situaci případně řešili MY sami nebo co bychom jim třeba doporučili a proč.


Nebo hledáme shody a rozdíly. 


Dokonce jsou mezi námi i takoví nadšenci a příznivci POSEROUTKY, kteří se dobrovolně pouštějí do toho, že porovnávají tištěnou knihu s audioknihou. Dobrý, co?!


Součástí našich BEZPEČNÝCH CEST byly cesty DĚTSKÝM PARKEM, VLAKEM nebo AUTOBUSEM. Jak to vypadalo? No, většina z nás byla doma, ale řešili jsme úlohy v matematických prostředích DĚTSKÉHO PARKU, VLÁČKŮ a AUTOBUSU. Pro některé z nás byly připraveny komplikované AUTOBUSOVÉ LINKY. Prostě ....když už cestovat, tak se vším všude, ne?!

A když jsme si nebyli svým řešením jisti, raději jsme si konkrétní zastávky doma vytvořili a stejně tak i "muže a ženy"👍😀, se kterými se dalo manipulovat a mnohem lépe si bylo možné představit konkrétní cesty autobusem.


A cestování VLAKEM? Taky hračka. Ve škole máme k dispozici dřevěné pomůcky, ale doma jsme si jednotlivé vláčky alespoň vyrobili. Vystříhali jsme si jednotlivé vagóny podle šablony. Takže jsme si vlastně i doma propojili matematiku s pracovními činnostmi. 👍😂 
Až takové hvězdy MY jsme! 


Nebylo by BEZPEČNÝCH CEST, kdybychom se neměli dozvědět něco o bezpečnosti na silnici, chodníku, stezkách, ale i při cestování dopravními prostředky.
Pokud si nejste jisti tím, zda všechno skutečně víte, možná by se Vám hodila následující instruktáž. 😁


A co když se dostanete do situace, kdy máte pomoci přejít přes silnici i někomu dalšímu? 


Musíme sami samozřejmě znát i potřebné značky. 😊


Ale nejen ty...je jich kolem nás poměrně dost.


A pokud jde o bezpečnost cestování, bylo naším úkolem třeba i sepsat seznam tzv. DESATERA cestování dopravními prostředky. Jednotlivá pravidla vždy vyjádřit i pomocí piktogramu.





Na některá místa, kam se vydáme, ještě dlouho po té vzpomínáme. Pro ostatními jsme si měli připravit třeba i hádanku. V dopise, ve kterém jsme popisovali nějaké místo v ČR, jsme ostatním "nenápadně" odtajnili, které místo zrovna myslíme. Při sdílení výstupů za celý týden jsme si hádanky postupně pokládali a snažili jsme se přijít na to, o čem kdo v dopise psal. 
Tady si můžete zkusit jednu hádanku i VY! 👍


Všichni chodíme nyní pravidelně ven, ...do přírody, do lesa, prostě na čerstvý vzduch....a zároveň zjišťuje, kolik je toho kolem nás krásného, o čemž jsme mnohdy neměli ani tušení nebo jsme si prostě jen nevšimli. 😒Vždyť i u nás je toho tolik ke koukání a nejen k němu. Poznáváme nové věci, zažíváme chvíle, na které si jistě rádi ještě vzpomeneme.


Neboť nejkrásnější pohled na svět je z hřbetu koně, ne?!x 
Pokud to nevíte, zkuste to! 


A co třeba vylézt na strom?


Nebo si jen tak lehnout..
Nejen, že máme splněn další zážitek do PODZIMNÍHO DENÍKU POZNÁNÍ, ale ...


dotknout se stromu...


..obejmout ho...
To jsou možná pro někoho natolik obyčejné a "nijaké" věci v životě, které však pro někoho jiného mohou být víc než pouhý zážitek. Možná v tom hledejme více respektu a pochopení a snad i nacházení "bezpečné cesty" k ostatním. 
Vždyť jen to, že to neděláme MY, neznamená, že ten, kdo ano, je míň než MY
KAŽDÝ Z NÁS MÁ I SVOU VLASTNÍ "BEZPEČNOU" CESTU!






A co když cestou narazíme na ...


...HOUBY...











..a rozhodneme se, že je budeme sbírat....



Měli bychom o nich taky něco vědět a nejen o nich samotných, ale i o jejich správném sbírání.
Vždyť Češi jsou nejen národem chalupářů, chatařů a zahrádkářů, ale i houbařů.
Tak to by nebylo, abychom taky něco nevěděli.


A zase ta pravidla, co?! 
Pořád nějaká pravidla, zdá se! Otázkou je, zda se "BEZPEČNÉ CESTY" od nějakých těch pravidel obejdou. A pro sběr hub jsou například taková...


Zároveň bychom měli vědět, která houba je jedlá a která nejedlá.


A co když cestou narazíme na..


..potok plný zajímavých kamenů?

Možná se můžeme stát stavitelem kamenné věže nebo se rovnou pustíme do jejich sbírání. 
Když ne houby, tak kamínky, kameny! 😉


Možná bychom o nich něco mohli také vědět? Někteří z nás se s takovým "sběratelem" měli možnost seznámit při poznávání hornin vyvřelých, usazených a přeměněných. Kdybyste takového sběratele chtěli poznat i VY, stačí se podívat jako MY třeba na tato krátká videa.



V lese se toho můžeme tolik naučit, že?!
A co třeba rovnou počítat? 
Myslíte si, že musíte vždycky sedět ve škole nebo doma? 
Není to tak. Opak je pravdou a my máme rovnou i důkazy. Koukněte...


Myslíte si, že tohle není učení? 
Věřte nebo ne, ale i takhle se člověk učí! 👍






A nebo víte co?! Stačí se chvíli i jen dívat! 




















No, není tu krásně? Těch barev podzimu všude kolem nás...
A co říkáte té naší společné cestě? Byla dost bezpečná?
Každý z nás šel svým vlastním tempem, krokem, ale všichni jdeme po té jedné, stejné cestě!


1 komentář:

  1. Moc hezké Dito 😍😍😍. Je vidět, že tě všichni plně zásobují fotkami a videi....👏👏👏👏

    OdpovědětVymazat