pátek 6. ledna 2017

STROM MĚSÍCE LEDNA_SMRK


MOŽNÁ, ŽE NĚKTEŘÍ Z VÁS NAŠLI DOMA NA ŠTĚDRÝ VEČER VÁNOČNÍ DÁRKY ZROVNA POD SMRKEM. MOŽNÁ, ŽE NĚKTEŘÍ Z VÁS MAJÍ SMRK NA ZAHRADĚ NEBO V BLÍZKOSTI DOMU. MY Z OKEN NAŠÍ TŘÍDY  MÁME MOŽNOST POZOROVAT SMRKY STŘÍBRNÉ, NA KTERÝCH VELMI RÁDY POSEDÁVAJÍ NAPŘÍKLAD HRDLIČKY. :-)

Stromem měsíce ledna je tedy SMRK.
SMRK je jedním ze stálezelených stromů, který obvykle dosahuje mohutného vzrůstu. Korunu má kuželovitého tvaru. Kůra je drsná a připomíná šupiny. Jehlice smrku jsou ploché. Dozrálé šišky jsou složeny ze značného počtu zdřevnatělých šupin, které se po opylení stáčejí směrem dolů. Semena jsou opatřena blanitými křidélky.

O smrku si tento měsíc budeme nejen povídat, ale staneme si vnímavými pozorovateli těchto stromů. Vypravíme se na zimní výpravu za poznáním, a to nejen u nás, ale v horském prostředí. Budeme určovat jeho charakteristické znaky, poznávat ho v přírodě. A vzhledem k tomu, že smrk u naší školy velmi často navštěvují různí ptáčci, uděláme i jim v takové zimě radost a připevníme na strom ptačí krmítko, kam budeme pravidelně dosypávat různé ptačí dobroty. :-)




A VĚDĚLI JSTE, ŽE SE POUŽÍVÁ....
-k léčbě regma, při bolesti kloubů a zad
-při poruchách prokrvení, nervozitě a vyčerpanosti
-při aromaterapii a zánětu dásní
-při léčbě astma, kašle a bronchitidy.

ALE TAKÉ, ŽE....
-uhlí ze smrkového dřeva pohlcuje jedy ve střevech a má dezinfekční účinky
-měkké dřevo k kmenů je nejpoužívanější dřevo, které má široké použití jako stavební materiál, pro výrobu nábytku a dokonce se v minulosti používalo v konstrukci letadel
-je dobrým palivem
-se z výhonku v některých zemích vařilo a vaří smrkové pivo


Pokud na naší CESTĚ ZA MOUDROSTÍ STROMŮ narazíme na nějakou zajímavost, určitě se o ni podělíme i s Vámi. :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat