úterý 14. března 2017

STROM MĚSÍCE BŘEZNA_VRBA

To jsou vlásky, co?! Stromem, který se takovým účesem může pochlubit, je VRBA. Vrba je naším stromem měsíce března. Cesta za moudrostí stromů je obestřena řadou krásných společných chvil, nových vědomostí i dovedností. Na mnohé z nich jen tak nezapomeneme! :-)

A proč zrovna vrba?

K příchodu jara vrba přeci neodmyslitelně patří. Používá se při různých dekorativních činnostech, ale také při výrobě pomlázky, symbolu jarních svátků - VELIKONOC.


A CO VŠECHNO BUDE S VRBOU PODNIKAT MY?





-každý si zasadíme svou malou vrbu a budeme se snažit, aby se nám uchytila a rostla :-)
-připravíme si pro ně potřebný prostor na školní zahradě
-budeme plést z proutí a pedigu
-vyrobíme si jarní dekoraci

a

.......................... :-)



Na závěr krátké odborné okénko, abychom také o vrbě něco věděli. :-)

Vrby jsou opadavé stromy nebo keře s mohutným kořenovým systémem. Květ vrby se nazývá jehněda. Má tvar podlouhlý nebo až kulovitý. Plody jsou tobolky. Obsahují velký počet drobných semen, které jsou pokryty chmýrem, díky kterému se velmi dobře šíří do okolí. Vrby rostou v místech s dostatkem vody a světla, proto je velmi často najdeme na březích řek, vod. Vyrůstají i na navážkách, opuštěných loukách, pastvinách, orné půdě, v lomech i železničních náspech.

Pro snadné zakořeňování poléhavých větví a keřovitý vzrůst se vrby také používají ke stabilizaci břehů vodních toků i nádrží. Řada druhů vrb se vysazuje jako okrasná dřevina v parcích, okrasných zahradách. Vrba se využívá jako zdroj měkkého, nekvalitního dřeva. Její listy i mladé výhonky někdy slouží jako potrava pro dobytek, ovce, soby. Ohebné a různobarevné proutí se využívá k výrobě různých košíků, nábytku. Vrbové kůry se dříve užívalo i k vydělávání kůží.
V lidovém léčitelství se z kůry vrby připravují například různé odvary, které snižují teplotu, tiší bolest, léčí nespavost. Aplikuje se také při pocení nebo hojení různých ran.

Kde všude roste vrba ve Vašem okolí?
Jak je velká? Jak vypadá?
Vyfoťte ji nebo nakreslete! A samozřejmě nám zašlete: nastoupilova@skolaprosperity.cz. Děkujeme!





Žádné komentáře:

Okomentovat