neděle 12. listopadu 2017

SETKÁNÍ I VZPOMÍNKY NA BABKU BYLINKÁŘKU

Tento týden jsme zavítali do SVĚTA BYLINEK a léčivých rostlin. Světem bylinek nás provázela BABKA BYLINKÁŘKA. Mnozí se s bylinkami setkali poprvé, jiní o nich druhým dlouze povídali. :-)

Proč zrovna bylinky?

Nejen pro jejich vůni, ale především pro to, co všechno dokáží! Již v dávných dobách lidé využívali bylinky. A byla by velká škoda, kdybychom o nich alespoň něco nevěděli.


JAK VYPADALO SETKÁNÍ S BABKOU BYLINKÁŘKOU?

Bylo toho tolik, co jsme stihli a co všechno jsme se naučili. Dnes už všichni víme, jak vypadá, voní a v čem člověku pomáhá třeba RÝMOVNÍK, HEŘMÁNEK  i MATEŘÍDOUŠKA. Pomocí skládankového čtení jsme společně dali dohromady řadu zajímavých informací o bylinkách. Tvořili jsme pětilístky, psali krátké příběhy. Navštívili jsme také zahradnictví, kde jsme se pustili do sběru lístků rostlin. O určování částí některých rostlin ani nemluvě.


Tady zrovna tvoříme číselnou řadu. Každý z nás si vybral jedno číslo, které napsal na malý lístek papíru. Lístek jsme nalepili komukoliv ve třídě na záda. V tichosti, bez mluvení, jsme museli vytvořit číselnou řadu. Podařilo se nám to. :-) Někteří však musí příště zapracovat především na tom, aby vydrželi po celou dobu mlčet. :-) Je to vskutku velmi náročný úkol!


 Jakmile jsme byli rozděleni do skupin, snažili jsme se společně vypočítat matematický řetězec bylinkových lístků. 



Jednotlivé lístky s čísly jsme museli nasbírat štafetovým sběrem. Vypadá to možná jednoduše, ale co všechno bylo nutné při sběru sledovat, si ani sami nedovedete představit a k tomu všemu ještě počítat. Jen ti, co zkusili a zažili, mohou vyprávět. :-)



Takhle vypadala návštěva zahradnictví, kde jsme si měli obstarat rostlinky, bylinky. Jak správně projít celé zahradnictví? Nevynechat ani jednu z cest? K tomu nám pomohlo matematické prostředí - výstaviště.


Bylinky v zahradnictví ukrývaly další matematické úlohy, na jejichž řešení bylo nutné začít zodpovědně pracovat.






A JAK SE DÁ NA BABKU BYLINKÁŘKU ZAVZPOMÍNAT?

No, třeba společnou podzimní snídaní s knihou a bylinkovým čajem. Nejdříve jsme poznávali bylinky pomocí vůní. Mikeš nám dokonce přinesl i mateřídoušku. :-) 
Přečetli jsme si v čítance několik rad, jak se správně bylinkový čaj vaří a pustili jsme se do práce.





Jakmile jsme posnídali, nastala chvíle samostatného čtení. Někdo četl knihu, kterou si do školy na snídani přinesl, někdo si našel zajímavou knihu v třídní knihovně. Najednou bylo takové příjemné, voňavé ticho. :-) Každý se ponořil do čtení knihy. I na sdílení čtenářských zážitků bylo dost času. :-) To máme nejraději!




Nakonec si každý namíchal svůj bylinkový čaj, vyrobil si papírový kornout, do kterého vložil bylinkový pytlíček. No, uvidíme, kdo si čaj uvařil i doma a zpříjemnil si tak podzimní víkend vůní bylinek. Možná i společně s rodiči zavzpomínal na setkání s BABKOU BYLINKÁŘKOU. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat