čtvrtek 9. listopadu 2017

ŽIVOT BRAMBOROVÉHO LUPÍNKU

Naše plavba za oceán, na místo, kde to všechno začalo, byla zahájena jedno krásné pondělní ráno. Pokud plavba, tak k tomu potřebujeme nejspíš nějaké plavidlo, ne?! Kdo by řekl, že nám postačí malá papírová lodička. :-)

CO VŠECHNO SE CESTOU SEBĚHLO?
KOHO JSME NA CESTĚ POTKALI?
CO JSME SE NOVÉHO DOZVĚDĚLI?
A .....na co bychom třeba rádi nikdy nezapomněli ...

Pokud Vás to všechno zajímá, stačí jen pokračovat ve čtení a nahlédnout tak k nám, jak to všechno pod naší pokličkou vypadá. :-)
Jak a co se u nás vaří?




Kde a jak to všechno začalo? - Kde a jak to všechno skončilo?

Skládání papírové lodičky dělalo některým potíže, ale to bychom nebyli MY, abychom si vzájemně při práci nepomohli.




Cestou jsme se seznámili s PANEM BRAMBOROU. Pan Brambora byl s námi celý týden, každý den chodil s námi do školy i ze školy. Druhý den vždy v ranním kruhu vyprávěl o tom, co všechno se mu stalo, kde byl a co zažil.



Mnozí z nás si užili i sbírání brambor. Povídali jsme si o jejich pěstování, shlédli jsme krátký dokument o tom, jak se pěstování v průběru času změnilo. Jak to bylo dříve, jak je tomu nyní.
Následně jsme se pustili do samotného sběru a pytlování. Museli jsme si pytel pořádně zavázat, aby se nám brambory nevysypaly. :-)




V Úkolníčku pana Hlaváčka bylo několik dobrovolných úkolů. Jedním z nich byla například výroba pana Brambory z brambor. Zároveň jsme se stali i malými pomocníky doma v kuchyni a to bylo teprve něco. :-) Někteří se pustili i do bramborových pirátských lodiček, k jejichž přípravě byl v úkolníčku uvedený recept. Recept byl použit z knihy Markéty Hrubešové.



V průběhu tematického týdne jsme pracovali na plnění řady úkolů, které souvisely s bramborami a životem bramborového lupínku. 





Na zadané práci v rámci jednotlivých center aktivit jsme pracovali především společně, neboť jak se říká.... "Víc hlav, víc ví!"



Většina úkolů vycházela z knihy od Markéty Hrubešové (Pan Brambora a jeho kamarádi). S pomocí této knihy jsme se měli možnost například seznámit i s PROZŘETELNICÍ, ale i dalšími plodinami, které se k nám do Evropy dostaly z Ameriky.

Výsledek obrázku pro pan brambora a jeho kamarádi

...takhle nějak jsme si PROZŘETELNICI  představovali. :-) Všechny naše kresby jsme si mohli prohlédnout v třídní galerii, kterou jsme společně navštívili.








Na závěr celého týdne jsme si společně i pár brambor upekli. Opekání brambor se stalo naší třídní tradicí. I v roce loňském jsme každý bramboru ochutnal. Letos jsme se už opékání nemohli dočkat. 








Takto vypadalo vybavení Mikeše. :-)
Nic nenechal náhodě.



TAK ZASE ZA ROK A VŽDY S ÚSMĚVEM! :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat