neděle 1. dubna 2018

OHLÉDNUTÍ ZA MĚSÍCEM KNIHY - aneb Co všechno nám přinesl?

Měsíc BŘEZEN  je již řadu let MĚSÍCEM KNIHY, a proto i u nás to v každém koutě vonělo knihami, přítomností lidí, kteří se kolem tvorby knih pohybují i všemi těmi, pro které se kniha stala nedílnou součástí jejich života, stejně jako pro NÁS! :-)

Jak řekl Jan Ámos Komenský: "Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stát se hlupákem."

CO VŠECHNO JSME ZAŽILI? 
KDE VŠUDE JSME BYLI?
KOHO JSME POTKALI?
CO VŠECHNO JSME DOKÁZALI?

Bylo toho tolik, že ten, kdo bude chtít dočíst do konce, udělá nejlépe, pokud si raději sedne. :-)


PŘEDČÍTÁNÍ V RANNÍM KRUHU
První týden si každý z učitelů přinesl do školy svou oblíbenou knihu, Všichni jsem se ráno vždy sešli na společném kruhu, kde probíhalo předčítání.
                                           JAK PROBÍHALO PŘEDČÍTÁNÍ S DITOU?
Příběhy Pana Sovy od Arnolda Lobela patří mezi oblíbené knihy Dity, proto se rozhodla, že nám z této knížky něco přečte. Něco? Nakonec to byla kniha celá. :-) Dokonce jsme si společně prožili i čtenářskou dílnu napříč všemi ročníky pod názvem SLZIČKOVÝ ČAJ. Po celou dobu společné práce si každý popíjel svůj jarní čaj.
Kniha, jak jsme se všichni dozvěděli, má pro Ditu velký význam i z toho důvodu, že ji dostala na konci minulého školního roku o někoho, kdo se pustil do lovu nesehnatelné knihy a podařilo se. :-) Byla to ELA.
Pro Ditu už navždy bude tento dárek jedním z těch nezapomenutelných a jedinečných s ohledem na jeho příběh.

TÝDEN ILUSTRÁTORŮ KNIH
Ve škole jsme si povídali o autorech dětských knih a pracovali s knihami například Ondřeje Sekory, Josefa Lady i Josefa Čapka. Snažili jsme se společně přijít na typické znaky konkrétních ilustrací.



Takhle například probíhal telefonický rozhovor s panem Josefem Ladou, který si evidentně všichni užili. :-) A to nejen potencionální Josef Lada. Při rozhovoru bylo však nutné dodržet předem stanovená kritéria rozhovoru, což nebylo pro nikoho zrovna jednoduché.



Abychom Josefa Lady neměli příliš málo vyrazili jsme i do Prahy na výstavu jeho ilustrací. Mnozí z nás byli na takové výstavě poprvé ve svém životě. Stejně tak jako v pražském metru. :-)




 ...překvapením pro některé byl i vtip, který jsme v některých vystavených ilustrací měli možnost spatřit. Třeba tento nás pobavil... :-) Co vy na něj?


Zajímavá pro nás byla i návštěva městské knihovny v Praze, která nás uchvátila nejen svým množstvím knih, ale i nabídkou pro všechny čtenáře. Nám se věnovala i milá paní knihovnice a to před tím, než jsme zmizeli mezi jednotlivými regály s knihami.


Aby vše nebylo jen o těch, co mezi námi již nejsou, pozvali jsme k nám do školy i současnou autorku dětských knih Hanku Jelínkovou s jejím psem a ilustrátorku Vendulu Hegerovou, se kterými jsme se seznámili na loňském veletrhu dětských knih.










Paní ilustrátorka nás učila, jak nakreslit dinosaura, psa a mnohé další postavy z knih, které ilustrovala. Vyprávěla nám i o tom, jaký je život ilustrátora. Bylo to pro nás velmi zajímavé vyprávění. 


 Potom se nám předvedl i pejsek Hanky Jelínkové, která nám předčítala ze svých knih.




 Nejvíce nás zaujalo, jak společně věší vyprané prádlo. :-) U nás to vzniklo trochu provizorně, ale i tak to byl zážitek. :-)



 I MY sami jsme se měli možnost v rámci týdenního úkolu stát autory i ilustrátory vlastních knih, které jsme museli zpracovat na základě předem stanovených kritérií. Ačkoliv se nejednalo o jednoduchou záležitost, zvládli jsme to. Každý si s tím poradil tak, jak uznal za vhodné, jaké byly jeho představy atd. Vzájemnou prezentaci knih jsme započali na školním kruhu a následně jsme vzájemné sdílení dokončili na TŘÍDNÍ GALERII.




Třídní galerii navštívil i pan ředitel, který se zaujetím pročítal knihy všech autorů. 




TŘÍDNÍ GALERIE neměla konce, přirozeně přešla i do času svačinové přestávky. 
I nadále bylo co sdílet. :-)


 Součástí týdenní domácí práce bylo i zhotovení čtenářského metru. Kdy jsme v průběhu celého týdne za každou přečtenou stránku měli na svém metru vyznačit počet přečtených stran. Takhle to dopadlo. :-)


NOC S ANDERSENEM
Tento rok probíhala Noc s Andersenem v pátek 23. března. Stejně jako v roce minulém i letos jsme se do daného projektu zapojili a vyrazili jsme rovnou ráno do školy se spacákem v ruce. Byli jsme jednou z 651 škol v ČR, kdo se do tohoto projektu v rámci celé republiky zapojil. Hlavním tématem byly buď příběhy Pejska a kočičky nebo Rychlé Šípy od Jaroslava Foglara. My jsme se společně vydali do Stínadel seznámit se nejen s chlapci Rychlých Šípů, ale zároveň odhalit ZÁHADU HLAVOLAMU.

Všechno začalo ráno, kdy jsme se vypravili do kolínských Stínadel. Ačkoliv nám počasí moc nepřálo, přesto jsme podstatnou část společné výpravy zdolali úspěšně. Ve skupinách jsme pracovali s mapou a snažili se objevit kolínská místa opředená historií. 





Tady jsme zavzpomínali na to, jak jsme podobnou KNIHOBUDKU slavnostně otevírali v nedaleké OHRADĚ.


Cestou jsme potkali i medvídky, které známe "téměř všichni" z VEČERNÍČKOVÝCH PŘÍBĚHŮ. Nezbývalo nic jiného, než se na nějaký jejich příběh ve škole podívat. Byli mezi námi skutečně i ti, kteří je viděli poprvé. 




Dalším místem byl i ŽIDOVSKÝ HŘBITOV, který je velmi jedinečný! Víte o tom? MY už ano! :-)


 ...no a potom už zpátky do školy....


...ale i tam na nás čekala spousta práce. Společná tvorba, samostatné čtení, čtenářská dílna, seznámení s Jaroslavem Foglarem a Rychlými Šípy a další a další a další....







O naše plné žaludky se postarali v Novoveské hospodě, kde nám všem velmi chutná. Děkujeme! :-)




Při odchodu jsme si dali několik večerních tanečků. Hrálo nám k tomu venkovní rádio. 
Užili jsme si to! :-)




Takhle jsme se chystali na čtení ve spacáku a filmový večer plný ZÁHAD HLAVOLAMU.




Někteří byli vybaveni vskutku originálně! :-)


...no a takhle se nám spalo....









 ..líp se nám vybalovalo, ale i sbalit jsme nakonec dokázali. Nic tu po nás nezůstalo.



 ...ráno jsme společně posnídali a už jsme očekávali, kdy si pro nás přijdou naši "rodičové". :-)



MĚSÍC KNIHY je už za námi, stejně jako řada příjemných chvil v jejich společnosti trávených. Doufejme, že i další měsíc březen bude tím, na který si rádi vzpomeneme. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat