středa 20. června 2018

PRVNÍ ZÁSILKA Z KNIHOZEMĚ...


KNIHOZEM vznikla s cílem pomoci rodičům, prarodičům, dětem i učitelům při výběru vhodných dětských knih. Ročně v České republice vyjde téměř 2 000 knih a orientovat se v nich je opravdu obtížné, proto se v knihkupectvím objevila historicky první zásilka z KNIHOZEMĚ. Do knihkupectví dorazila 24. května 2018 a k nám hned 4. června. Zásilka obsahuje pestrý výběr dvanácti nejzajímavějších knižních novinek pro děti a mládež, které vychází tento rok. Současně byl připraven i velmi zajímavý doprovodný program, proto jsme se hned pustili do prvních úkolů a průběžně v TÝDNU ČTENÍ se s jednotlivými knihami seznámili a doprovodným programem inspirovali.

JAKÉ KNIHY V ZÁSILCE BYLY?
CO VŠECHNO JSME ZAŽILI?
JAKÉ ÚKOLY JSME SPOLEČNĚ PLNILI?
CO SE NÁM LÍBILO NEJVÍCE?

Tak na to všechno opět najdete odpověď, pokud se pustíte do čtení....


Jako s první knížkou jsme se seznámili s knihou plných senzačních zvířat a naším úkolem bylo se dle předem daných kritérií pustit do kresby VLKOVOUSE.
Vše spočívalo především v pozorném čtení, uvědomění si podstatných rysů, které budou pro kresbu vlkovouse zásadní. Potom jsme se každý pustili do kreslení. Následovala třídní galerie, ve které jsme společně hodnotili, komu se podařilo dodržet všechna předem stanovená kritéria a věřte, že zas tak jednoduché to skutečně nebylo.
Následně jsme ve skupinách pracovali na návrhu stránky o vlkovousovi do knihy Senzační sbírka zvířat doktora Proktora.

 





..třídní galerie - hodnocení kresby...


skupinová práce - návrh stránky do knihy...



Další kniha Tajemství starého domu psaná komiksem pojednávala o partě kamarádů, kteří se dostali až mezi dinosaury. Na své cestě našli velké dinosauří vejce. Naším úkolem bylo nejen spojením správných čísel vytvořit obrázek dinosaura, ale zároveň i označit všechny sousedy, násobky čísel aj. Prostě jsme si pěkně pohráli s čísly do 100. Následovalo vytvoření papírového vejce a jeho bezpečné ukrytí. Každý z nás vyrazil postupně do prostoru školy a ukryl pro nás své dinosauří vejce. Nezbývalo nic jiného, než jít hledat. Nakonec jsme byli všichni úspěšní a vejce jsme našli.



...někteří nemohli vydržet a snažili něco zjistit alespoň klíčovou dírkou, ale marně.. :-)


..někdo, aniž by předem věděl, přišel do školy tematicky oblečen... :-)


..akce - najdi dinosauří vejce...





..našli jsme.. :-)


Další knihou v zásilce byla kniha NIKDYUŠ, která je plná fantazie a doporučovaná je zejména pro nadšené čtenáře Harryho Pottera. Vypráví o Morrigan, která si přeje zůstat v bezpečí města Nikdyuš a musí složit čtyři zkoušky. aby však mohla zkoušky složit, musí se dostat na předem určené místo. Nezbývalo nám tedy než projít společně s ní bludištěm.
Po cestě bludištěm a seznámení s Morrigan jsme se vydali na čtenářskou svačinu v blízkém parku, kousek od školy. Bylo to příjemné setkání a doufáme, že někteří z nás se někdy o Morrigan dozví více a budou nám o ní vyprávět.






Následně jsme také měli možnost nahlédnout do knihy PRINCEZNA V UTAJENÍ, kdy se Lottie v internátní škole seznání s Ellií, opravdovou princeznou. Nenapadne je nic jiného, než že se vymění a z obyčejné holky je najednou princezna. Lottie se tak náhle ocitá v nablýskaném světě, který je plný intrik a tajností. Naším úkolem byla bezpečná cesta kočárem. Pomocí daných rolí jsme se rozdělili a náš kočár mohl i s princeznou vyrazit na cestu. Na základě předčítaného textu se vždy konkrétní osoba musela například postavit, nebo pokud se jednalo o celý kočár, muselo zareagovat osob více. Bylo to legrační, natož když někdo zapomněl, kdo vlastně je! :-)




S KOSTÍKEM jsme se seznámili velmi rádi. Jedná se o velmi dojemný příběh. Když se Kostík potká s Rozárkou, náhle se celý jeho svět změní, neboť zjistí, že je před ním období mimořádného přátelství.
S Kostíkem jsme se pustili do různých dřívkových obrázků. Jakmile měl každý hotovo, mohl vyrazit opět do třídní galerie. Někdo měl i to štěstí, že se stal svědkem samotné tvorby. Nakonec jsme Kostíkovi svázali kytici plnou papírových květin.















..a nyní trochu barevných kytiček...



Aby toho nebylo málo, tak i náš ÚKOLNÍČEK PANA HLÁVÁČKA byl o knize ze zásilky Knihozem. Úkolníček byl o příběhu velryby pod názvem GERDA
Nejen, že jsme si něco o Gerdě přečetli, tak jsme i pracovali s různými informačními zdroji. Příběh Gerdy vypráví o jejím spokojeném dětství. Jednou se jí však přihodí něco nečekaného a Gerda zůstane sama, bez rodiny. A tak smutná bloudí oceánem, až nakonec potká nové přátele. Od každého z nich se dozví nejen zajímavosti o jejich životě, ale především o fascinujícím světe, kterým proplouvá. O tom, zda Gerda najde to, co hledá, se můžete dočíst v knize. 


Už nyní se velmi těšíme na další zásilku! A co VY?

Žádné komentáře:

Okomentovat