čtvrtek 25. října 2018

JAK SE ŽIJE NA BLÁTĚ? - výprava na biofarmu

Jako další po proběhlém tematickém týdnu byla PODZIMNÍ VÝPRAVA NA BIOFARMU, kterou jsme podnikli na blízkou farmu BLÁTO. Potřebovali jsme zjistit, jak to všechno na takové farmě funguje, neboť také sami zpracováváme svůj vlastní projekt biofarmy.
Vydali jsme se společně na CESTU MLÉKA - z pastviny až na stůl. A věřte, že nás velmi překvapilo, jak dlouhá cesta to může mnohdy být.

ZAJÍMÁ VÁS, JAK TAKOVÁ CESTA MLÉKA PROBÍHÁ?
CO VŠECHNO JSME VIDĚLI?
CO VŠECHNO JSME SE DOZVĚDĚLI?
Tak prosím....můžete se podívat. :-)
Nejprve jsme se přivítali s paní lektorkou Karolínou, která nás provedla celým programem. Obdrželi jsme zásadní pracovní materiál, kam jsme průběžně zaznamenávali potřebné informace a plnili různé úkoly související s CESTOU MLÉKA




Až takhle jsme se zalíbili. Někteří dokonce víc, než se dalo unést! :-)


Cestou mléka jsme potkali dokonce i páva.


Měli jsme možnost vidět, kde krávy spí a jaké mají "postýlky". To snad bylo to nejzajímavější na tom, kam chodí spát. Nejen, že se mohou pohybovat tak, jak samy chtějí, ale nepoužívá se zde podestýlka ze slámy, ale mají přímo nainstalovány tzv. "postýlky", které mají stále suché. Tomu se skutečně nedá ani uvěřit. Mají své "postýlky", bože?! :-)


Tady jsme se seznámili s rozpisem a základními informacemi o jednotlivých kravách, dokonce i o "malé" :-) PÍSKOMILCE.



Seznámili jsme se také s tím, jak se krávy správně dojí a jaká opatření jsou nutná, aby bylo zajištěno co nejlepší dojení.


No, nejsou krásné? :-)




Dozvěděli jsme se také o jejich správném chovu, jaké plemeno se zde na farmě chová a jakým způsobem se o něj starají. 
Dostali jsme odpověď na řadu otázek, například:
-Kolik taková kráva váží?
-Kolika let se může dožít a kolik má za život mláďat?
-Kolik denně litrů mléka získávají od jedné krávy?
-Proč má čtyři žaludky?
-Jaký je rozdíl mezi pastvinou a loukou?
i na řadu dalších ....




Tady jsme měli možnost nahlédnout do další části budovy, kde dochází ke zpracování nadojeného mléka. Mléko se sem dostane speciálním potrubím, které vede pod zemí přímo do tankerů, kde se  uchovává a průběžně zpracovává. Každý den se zde připravují jiné bioprodukty. My jsme měli možnost vidět přípravu kefíru. 





V chladících boxech se následně sýr uskladní a speciální péčí dostává svou nejlepší chuť. Každý den se musí bochníky sýra vyndat a potírat speciálním roztokem. A to může trvat klidně i několik měsíců, než se dostane do něčí pusy.
Každý den, ať je sobota nebo neděle, Silvestr nebo Velikonoce. Stejně tak se musí i kráva podojit. Ta nikdy nemá prázdniny! :-) Jedná se o každodenní činnost všech zaměstnanců farmy. Neuvěřitelné, že?! Jak zodpovědná činnost to je, že?!


..čas na svačinu...a zaznamenat vše, co jsme se dozvěděli a co nás zaujalo.



..a potom taky na procházku celou farmou. Tady jsou ve výběhu "čerstvě" narození býčci. Byli neskuteční, co?! :-)
Na farmě to dělají tak, že jakmile se malé tele narodí, je hned odstaveno od krávy a dokrmováno, aby kráva nepřišla o své mléko. Na to, že neměli u sebe svou mamku, vypadali poměrně spokojeně. Tak to MY si to představit nedovedeme. 



Mají tu dokonce i osly....


...a Pepinu. :-) Která sice nevidí, ale moc dobře slyší. :-)


No ale kozy? Ty byly nejvíce nadšené z naší návštěvy, také jsme jim něco dobrého přivezli. Spořádaly celou tašku jablek a možná by spořádaly i nás, kdyby jenom trochu mohly.



Svou podzimní výpravu na farmu jsme zakončili velmi originálně a chutně! :-)
Společně jsme si rozdělali oheň a opekli buřty. 




To bylo párty! :-)




Když jsme si po sobě uklidili, sbalili jsme si své příruční batožiny, nadešla chvíle, abychom se vrátiLI zpátky. Zpátky do realita našich životů... Tak zase někdy AHOOOJ!


Možná to nebude dlouho trvat, protože ten, kdo ochutnal sýr nebo jogurt z farmy Bláto, jistě brzy vyrazí na farmu pro další. Shodli jsme  se na tom, že je skutečně vydařený! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat