středa 7. listopadu 2018

PODZIMNÍ VÝPRAVA ZA POZNÁNÍM - aneb pomáháme udržitelnosti místa :-)

Nadešel čas, kdy pravidelně každým rokem vyrážíme na podzimní výpravu za poznáním. Tentokrát jsme nejen pozorovali stromy v našem blízkém okolí školy, třídili je podle druhů, zaměřili jsem se také na jejich listy a strukturu kůry, ale dalším velmi podstatným cílem bylo vytvoření návrhu dalšího zastavení na naší naučné stezce, kterou jsme se rozhodli v blízkosti obce Nová Ves vytvořit. Zapojili jsme se totiž také do projektu Mládež pomáhá udržitelnosti místa, který je realizován v rámci programu Škola pro udržitelný život a finančně podporována MŠMT ČR. A proto se musíme také vrhnout do práce. :-)

JAK TO VŠECHNO PROBÍHALO?
CO Z NAŠÍ VÝPRAVY VZEŠLO?
Tak na to vše se vám pokusíme odpovědět.....


Nejprve jsme si ještě ve škole něco pověděli o stromech. Určovali jsme jejich druh, třídili jsme je podle listů a plodů. Určovali jsme jejich správné názvy. Bylo to pro nás poměrně jednoduché, neboť nebyl mezi námi nikdo, kdo by nevěděl, jaký strom je například JÍROVEC MAĎAL.
.


Potom jsme se vypravili ven na pozorování a získávání podkladů k vytvoření návrhu zastavení na naší PROSPERITY STEZCE.


Nakonec jsme dorazili na místo, kde bude naše další zastavení na stezce. Nazvali jsme toto místo: NA ROZCESTÍ. A nezbývalo už nic jiného, než se pustit do prozkoumávání daného místa a záznamu postřehů. Diskutovali jsme o tom, co by zde mohlo být, co jsme schopni zrealizovat a co je naším snem. :-) 






.. únava nad tíhou všech myšlenek byla viditelná... :-)



..prozkoumání bylo velmi podstatné. Někteří si i zaměřili blízké okolí rozcestí. Měřidlem jim byly jejich vlastní kroky. :-)



I na podzim je možné narazit na řadu zajímavých věcí, které je nutné prozkoumat blíže. :-)


Vše jsme si nakonec poznamenali do svých pracovních záznamů.



Tady už vyrážíme zpátky do školy, kde vše musíme ještě zpracovat a zaznamenat do společných návrhů.



Ve skupinách jsme si vzájemně předali své návrhy a následně je prezentovali ostatním.




TAKHLE NĚJAK TO DOPADLO! :)







Žádné komentáře:

Okomentovat