neděle 16. prosince 2018

ČERTOVSKÁ ŠKOLA - aneb PEKELNĚ VYDAŘENÁ DISKUSE

Jako každým rokem se na naší škole konala i "ČERTOVSKÁ ŠKOLA", na kterou vždy dorazí čerti, andělé i nějaký ten Mikuláš. :-)

Letos se škola zaměřila především na základní komunikační pravidla, diskusi a kladení otázek, argumentaci. Celý den probíhal tak, jak probíhá vždy. Po ranním kruhu (jehož součástí není jen diskuse, ale i prezentace ranního úkolu) následovala práce s ranním dopisem.
V ČEM SPOČÍVALA NAŠE DISKUSE?
Ne nadarmo se říká: "...v jednoduchosti je síla". Zadání práce bylo možná zdánlivé jednoduché, ale co následovalo, je velmi těžké nyní zprostředkovat pomocí několika vět. :-(
POKUSÍME SE.... :-)

Rozdělili jsme se do náhodných skupin.
.


Každá skupina obdržela stejná slova a jejím úkolem bylo, rozdělit slova po skupin, podle toho, koho vystihují nejvíce. Zda se jedná o čerta, anděla nebo Mikuláše. A věřte, že ani v rámci té skupiny to jednoduché nebylo.



 ..každý jsme vnímal podstatu, význam konkrétního slova jinak.
Bylo tedy nezbytné v případě neshody se pokusit ostatním vysvětlit svou verzi a následně se s ostatními shodnout na přiřazení slova do konkrétní skupiny.



Nakonec jsme všichni po skupinách prezentovali přiřazená slova a v případě jiného umístění slova jsme mohli provézt změnu přiřazení, či se ostatních prezentujících doptat a v rámci skupiny ještě diskutovat o tom, zda změnu provést či nikoliv.

Práce se slovy tak však nekončila, pustili jsme se do výběru slov, které můžeme případně přiřadit do všech skupin. Došlo dokonce i k diskusi nad slovy NAŠTVANÝ a ZLÝ. Snažili jsme si význam slova společně vysvětlit a vytvořit skupiny, kdo s jakým tvrzením souhlasí či nikoliv. 

...závěr: Kdo je naštvaný, ještě nemusí být zároveň zlý!" :-)


Došlo i na "slovní souboj", ve kterém bylo nutné argumenty ostatní přesvědčit o svém rozhodnutím, postoji a případně další přesvědčit, aby se k němu přidali.


 I takhle nějak může vypadat "PEKELNĚ VYDAŘENÁ DISKUSE"... :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat