pátek 22. února 2019

ÚKOLNÍČEK PANA HLAVÁČKA - Noc v muzeu

V rámci tematického týdne STOPY MINULOSTI jsme se pomocí Úkolníčku pana Hlaváčka dostali do muzea lidových staveb a hlavně jsem tam nakonec měli trávit i jednu zajímavou NOC. Proto tedy název úkolníčku NOC V MUZEU. :-)

Součástí úkolníčku byla nyní řada zajímavých tvořivých činností, rozvíjející především tvořivost, fantazii i gramotnost čtenářskou a vlastní podobu psaní. Úkolníček obsahuje nejen úkoly povinné, ale i dobrovolné s ohledem na rozvoj nadání a individuální vzdělávací potřeby jednotlivých žáků. Proto si můžeme vybrat, zda dobrovolný úkol chceme nebo nechceme zpracovat. Dobrovolné úkoly nyní spočívaly buď v podniknutí výpravy za poznáním do skanzenu a vyplnění záznamového archu z pozorování nebo se doma podívat na filmové zpracování NOCI V MUZEU. :-)

JAK PROBÍHALO NAŠE SPOLEČNÉ SDÍLENÍ DOMÁCÍ PRÁCE?
JAKÝMI NAVAZUJÍCÍMI ČINNOSTMI JSME POKRAČOVALI?
JAK TO VŠECHNO PROBÍHALO?

No, stačí jen odkrýt pokličku a nahlédnout do "našeho světa"..... :-)

Ráno jsme se všichni přítomní sešli v ranním kruhu. Nejprve jsme se přivítali. Proběhla naše ranní "bleskovka", práce s ranním dopisem, prezentace ranního úkolu a hned jsme se pustili do prezentace úkolníčku. Jednotlivá zadání jsme mohli sledovat na tabuli a zároveň postupně sdílet závěry jednotlivých úkolů s ostatními.

Po pětilístku, objasnění významu některých slov jako je například špýchar, rychta, necky aj. a sdílení základních informací o skanzenu v Kouřimi, nadešla chvíle, kdy jsme ostatním odtajnili své vlastní představy o tom, jak by to mohlo vypadat, kdybychom měli trávit NOC V MUZEU




 Každopádně je zřejmé, že se práce některým skutečně vydařila. :-)
Bavili jsme se všichni! :-)


...někdo doplnil svůj příběh i kresbou.


Pokud si chcete přečíst některé práce, tady jsou! :-)







Další úkolem bylo vyrobit ze špejlí nebo sirek domeček, či nějakou stavbu. Následně jsme ve všech zhotovených domů vytvořili náš vlastní návrh skanzenu.




 Tady máte některé z našich staveb. :-)







Následně jsme se rozdělili do skupin a společně jsme se pustili do nákresu plánku třídního skanzenu.




Naši skupinovou práci jsme nakonec prezentovali ve třídním kruhu. Jakou podobu měly naše návrhy? Můžete nakouknout níže. :-)

1. skupina



2. skupina



3. skupina 



4. skupina




Takhle nějak proběhl učební blok pátečního dne ve škole!

A čím pokračoval dnešní den? 
Třeba společným filmovým klubem, ve kterém jsme společně sledovali film, pojídali popcorn, popíjeli samé lahodné nápoje, která nám rodiče do školy přibalili. Mnozí přihodili i chlupaté a téměř semišové polštářky. To bylo "sledováníčko"! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat