čtvrtek 7. června 2018

POSELSTVÍ ČISTÉ VODĚ

S jarem nadešla i chvíle předání POSELSTVÍ ČISTÉ VODĚ. Než jsme se společně pustili k nejbližšímu vodnímu toku, museli jsme samozřejmě plnit řadu zajímavých úkolů. Naštěstí nám po celý den přálo i počasí, tak jsme si to měli možnost neskutečně užít. Rádi společně podnikáme podobné výpravy.

Po ranním kruhu, dopise a prezentaci ranního úkolu, kdy jsme nejen sdíleli své vodní zážitky, hovořili jsme o tom, jak podstatná je voda pro celou planetu, jak bychom měli o vodu pečovat a co by se stalo v případě jejího nedostatku. Ačkoliv si řadu důsledků z nedostatku vody uvědomujeme, přesto jsme si zároveň přiznali, že její přítomnost v našem životě považujeme za zcela přirozenou.
Možná předání POSELSTVÍ ČISTÉ VODĚ bude pro mnohé z nás tím správným začátkem.
Kéž by tomu tak bylo....

Jak probíhal celý den?
Koho jsme cestou na výpravu potkali?
A koho jsme slyšeli?
Co všechno jsme vodě popřáli?

O tom všem vám nyní budeme vyprávět. :-)

Ráno jsme ve skupinách třídili karty se slovy dle kritérií, která jsme k práci dostali. Například jsme vyhledávali podstatná jména a třídili je do skupin podle rodu. Tvořili věty a určovali jejich druh, počítali slova ve větách a určovali další slovní druhy u slov, která větu tvoří. Podle připravených zašifrovaných slov ve větách jsme se pokoušeli o jejich správnou tvorbu pomocí konkrétních slovních druhů. Věty jsme zapisovali do sešitů a následně je společně prezentovali a případně společně ústně zdůvodnili i pravopis některých slov.




Pracovali jsem s textem o ČIŠTĚNÍ STUDÁNEK, jak to bylo dříve a nyní. Jak si lidé dokázali vážit přírody a jejích darů, jaké slavnosti dělali a co všechno je tímto provázelo.



Abychom vnímali, jaká voda je, tak ještě před samotnou tvorbou pětilístků na téma VODA jsme vnímali VODU všemi možnými smysly jakými to jen šlo. Ochutnání čisté vody nestačilo. 
Co třeba taková příjemná dopolední sprcha?





Společně jsme se před plněním dalším úkolů nasvačili v blízkém parku u školy. Kam často chodíme během svačinové přestávky. Je tu fajn! :-)





Než jsme se vydali na cestu s poselstvím, pustili jsme se do různých matematických hádanek, šifer apod. Jednou z nich byla například štafetová číselná řada, která nás neskutečně bavila. Možná se to může zdát pouhou banalitou, ale nasbírat čísla tak, aby nám vytvořila určitou číselnou řadu, nebylo jednoduché. Museli jsme se posléze ještě formou vzájemných výměn (prakticky výměnného obchodu) dostat ke svému skupinovému cíli. Nadešel čas argumentace, strategií a komunikace.







Chvíle přemýšlení, zjišťování ..sčítání správných číselných řad.


Následuje výměna. :-)


Nyní nezbývalo už nic jiného, než vyrazit na cestu s POSELSTVÍM. :-)
Cestou bylo nutné připravit si ve skupině svá poselství, která bychom chtěli ČISTÉ VODĚ předat.





Zároveň jsme se cestou stali i vnímavými pozorovateli svého přírodního okolí a koukejte, na co všechno jsme cestou narazili.


Tady jsme obdivovali strom, který tu osamoceně a přesto tak "silně" rostl.


Tady jsme porovnávali kukuřici a obilí.



Tady jsme si všimli ukrytého květu v trávě a mnohdy i něčeho pohybujícího se. :-)




Tady někdo dokonce pronesl, že tu "kecají želvy"...tak jsme vám ty "želvy" (neboli žáby) natočili.




Samotné předání POSELSTVÍ ČISTÉ VODĚ proběhlo rychle a přitom slavnostně.


Potom už nezbylo nic jiného, než se vydat na cestu zpět do školy.



Ve škole jsme ještě pomocí aktivity ČTYŘI ROHY zhodnotili celou naši dnešní výpravu.





POSELSTVÍ ČISTÉ VODĚ předáno a teď ještě zbývá jediné, neplýtvat vodou a vnímat ji jako takový dar přírody, o který je nutné pečovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat